източник: Наука OFFNewsснимки: NASAЕдно изображение, публикувано в научния блог на НАСА и сайта

...
източник: Наука OFFNewsснимки: NASAЕдно изображение, публикувано в научния блог на НАСА и сайта
Коментари Харесай

Странна дупка на Марс озадачава изследователите

източник: Наука OFFNews

фотоси: NASA

Едно изображение, оповестено в научния блог на НАСА и уеб страницата " Астрономическа фотография на деня " (APOD) тази седмица, сподели още веднъж, че Марс постоянно има с какво да ни изненада и очарова. Снимката демонстрира нещо, което наподобява като планина... само че в действителност е противоположното - то е дупка.

Всъщност това не е някакъв чудноват минен опит.

Това, което виждате, е лавова „ лампа ”, артикул на антична вулканична интензивност под повърхността на Марс.

Образуванието се намира на западните скатове на щитовия вулкан, наименуван Павонис Монс (Pavonis Mons), близките региони на които демонстрират някои спиращи дъха геоложки особености. Има дълги, извиващи се като змии лавови тръби, разломи, наречени грабени, и несъмнено, самият огромен вулканичен кратер.

Изображението нагоре бе направено от инструмента HiRise на борда на апарата на орбита към Марс MRO през 2011 година и притегли вниманието на учените, тъй като е толкоз необикновен.



Един по-внимателен обзор разкрива, че става дума за лекомислен отвор към лавова тръба. Тя е куха, тъй като от време на време потоците от лава се втвърдяват на повърхността, до момента в който потокът продължава изпод. След това течащата лава може да се отхвърли, оставяйки зад себе си пещери от лавови тръби.

С течение на времето елементи от покривката могат да се срутят, създавайки луфт.

Анализът на този луфт сподели, че отворът е с диаметър към 35 метра. Горната част на обрушената купчина камъни, която може да се види през отвора, е на дълбочина към 28 метра.

Дигиталната карта на терена позволи на учените да изчислят обема на материала, обрушил се от конусообразния детайл. Това от своя страна сложи ограничаване какъв брой дълбока може да бъде ямата. Въз основа на тези калкулации купчината би трябвало да е висока най-малко 62 метра, което значи, че самата яма би трябвало да е била дълбока минимум 90 метра преди сриването.

Това е доста по-голямо от която и да е лавова тръба, открита на Земята.



Лавовите пещери като тази са забавни за откривателите, тъй като оферират известна отбрана от опасната за хората радиация, която облъчва Марс. Това значи, че те могат да бъдат добри места за създаване на подземни бази (ако са налични - тази съответно не наподобява такава да е лесна за влизане и излизане от нея).

Но има и друго значение. Ако ще търсим признаци на живот на Марс, пещерите може да са най-хубавият вид.

" Дупки като тази съставляват необикновен интерес, защото вътрешните им пещери са относително предпазени от суровите условия на повърхността на Марс, което ги прави относително положителни претенденти, в които да се търси марсиански живот ", обяснява публикацията в APOD.

„ Следователно тези ями са съществени цели за вероятни бъдещи галактически задачи - кораби, роботи и даже човешки междупланетни откриватели. “

Освен това, макар че много елементарно бе пояснен произхода на дупката, въпреки всичко остана една мистерия.

Тук, на Земята, отворите на лавовите тръби (лавовите лампи) по-скоро наподобяват на изображението нагоре, което е с широчина към 6 метра. Точно по какъв начин и за какво този техен марсиански аналог има конусен кратер към себе си, занапред ще се открива.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, трябва
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР